Pate sucree celebrul aluat de tarta dulce inventat de cofetarii francezi cunoscut in engleza drept shortcrust pastry sau in romana drept aluat de tarta dulce, reprezinta aluatul cel mai potrivit pentru tarte dulci.
Puneti in recipientul de plastic al robotului de bucatarie faina cernuta, zaharul pudra dat prin sita, praful de sare si faina de migdale si apasati butonul de blitz (viteza mazima) pentru cateva secunde. Adaugati untul rece taiat cubulete si amestecati la viteza maxima pana in momentul in care veti obtine o textura nisipoasa.
Adaugati oul si amestecati pentru cateva secunde pana ce compozitia nisipoasa formeaza un bol de aluat. Scoateti compozitia pe un blat unde veti framanta usor pentru a obtine un bol de aluat omogen. Taiati aluatul in parti egale si infasurati fiecare bila de aluat in folie alimentara. Daca veti folosi doar o bila de aluat, una o veti pune in frigider pentru minim 30 de minute si cealalta o puteti pastra in congelator pentru o perioada de pana la 30 de zile.
Taiati doua bucati de hartie de copt pe dimensiunea de 30 cm cu 40 cm lungime si intre ele vom rula bila de aluat cu ajutorul unui sucitor (de curand am aflat ca se numeste si merdenea). Intindeti aluatul pana ajunge la o grosime de 2 - 2,5 mm. Daca este mai subtire va fi prea fragil, daca este prea gros nu vom obtine gustul si textura dorita.
O data intins aluatul, puneti-l pentru 15 minute in congelator daca aveti loc sau pentru minim o ora in frigider. Aveti grija sa il asezati pe o suprafata plana. Facem acest lucru pentru a fi mai usor de prelucrat si aranjat in forma de tarta sau pe cercul de tarta.
In aceasta metoda de a face blatul de tarta, desi folosim fix aceleasi ingrediente si aceleasi cantitati, ordinea in care amestecam ingredientele este diferita, dupa cum urmeaza:bateti untul inmuiat la temperatura camerei pana devine cremos si amestecati bine cu zaharul pudra. Adaugati oul, sarea si faina de migdale si amestecati pana obtineti un amestec omogen.
Adaugati faina putin cate putin pana incorporati faina si puteti forma un bol de aluat. Framantati usor cu mana, infoliati si lasati la aluatul la frigider sa se odihneasca pentru 2 ore. Dupa acest timp puteti urma instructiune de la pasul 2 de mai sus.
Dupa ce ati scos aluatul din congelator, lasati pentru cateva minute sa se incalzeasca cat sa puteti modela aluatul cu ajutorul caldurii degajate de mana voastra. Daca va grabiti in acest pas, aluatul va fi casant si se va rupe - nu e o problema fara solutie, insa este de preferat sa nu. Aceasta metoda o puteti vedea in video pe YouTube.
Taiati cu ajutorul cercului de tarta un disc cu acelasi diametru. Taiati o banda din aluat cu latimea cel putin egala cu latimea cercului de tara (cel mai probabil 2 cm) si cu lungimea egala cu circumferinta cercului de tarta - cel mai probabil pentru un diametru de cerc de minim 20 cm va fi necesar sa taiati mai multe benzi mai scurte de aluat si sa le uniti in momentul in care le asezati una cate una pe lateralul cercului de tarta.
Asigurati-va ca benzile de aluat intra in contactul cu discul de aluat de la baza cercului si apasati cu degetul mare pe marginea cercului pentru a se lipi de cerc. Cu degetul aratator apasati la imbinarea dintre banda si disc. Taiati cu ajutorul unui cutit excesul de aluat ce depaseste inaltimea cercului de tarta si bagati forma pentru 2 ore in congelator sau pentru 8 ore in frigidier.
Daca in timp ce prelucrati aluatul simtiti ca devine greu de manevrat si lipicios, este timpul sa va opriti sa sa bagati totul fie in frigider fie inapoi in congelator ca sa ajunga la temperatura potrivita pentru prelucrare - vara chiar este nevoie sa tot bagati aluatul in congelator de mai multe ori pe parcursul operatiunii de aranjare a aluatului in forma.
Ingredients
Directions
Puneti in recipientul de plastic al robotului de bucatarie faina cernuta, zaharul pudra dat prin sita, praful de sare si faina de migdale si apasati butonul de blitz (viteza mazima) pentru cateva secunde. Adaugati untul rece taiat cubulete si amestecati la viteza maxima pana in momentul in care veti obtine o textura nisipoasa.
Adaugati oul si amestecati pentru cateva secunde pana ce compozitia nisipoasa formeaza un bol de aluat. Scoateti compozitia pe un blat unde veti framanta usor pentru a obtine un bol de aluat omogen. Taiati aluatul in parti egale si infasurati fiecare bila de aluat in folie alimentara. Daca veti folosi doar o bila de aluat, una o veti pune in frigider pentru minim 30 de minute si cealalta o puteti pastra in congelator pentru o perioada de pana la 30 de zile.
Taiati doua bucati de hartie de copt pe dimensiunea de 30 cm cu 40 cm lungime si intre ele vom rula bila de aluat cu ajutorul unui sucitor (de curand am aflat ca se numeste si merdenea). Intindeti aluatul pana ajunge la o grosime de 2 - 2,5 mm. Daca este mai subtire va fi prea fragil, daca este prea gros nu vom obtine gustul si textura dorita.
O data intins aluatul, puneti-l pentru 15 minute in congelator daca aveti loc sau pentru minim o ora in frigider. Aveti grija sa il asezati pe o suprafata plana. Facem acest lucru pentru a fi mai usor de prelucrat si aranjat in forma de tarta sau pe cercul de tarta.
In aceasta metoda de a face blatul de tarta, desi folosim fix aceleasi ingrediente si aceleasi cantitati, ordinea in care amestecam ingredientele este diferita, dupa cum urmeaza:bateti untul inmuiat la temperatura camerei pana devine cremos si amestecati bine cu zaharul pudra. Adaugati oul, sarea si faina de migdale si amestecati pana obtineti un amestec omogen.
Adaugati faina putin cate putin pana incorporati faina si puteti forma un bol de aluat. Framantati usor cu mana, infoliati si lasati la aluatul la frigider sa se odihneasca pentru 2 ore. Dupa acest timp puteti urma instructiune de la pasul 2 de mai sus.
Dupa ce ati scos aluatul din congelator, lasati pentru cateva minute sa se incalzeasca cat sa puteti modela aluatul cu ajutorul caldurii degajate de mana voastra. Daca va grabiti in acest pas, aluatul va fi casant si se va rupe - nu e o problema fara solutie, insa este de preferat sa nu. Aceasta metoda o puteti vedea in video pe YouTube.
Taiati cu ajutorul cercului de tarta un disc cu acelasi diametru. Taiati o banda din aluat cu latimea cel putin egala cu latimea cercului de tara (cel mai probabil 2 cm) si cu lungimea egala cu circumferinta cercului de tarta - cel mai probabil pentru un diametru de cerc de minim 20 cm va fi necesar sa taiati mai multe benzi mai scurte de aluat si sa le uniti in momentul in care le asezati una cate una pe lateralul cercului de tarta.
Asigurati-va ca benzile de aluat intra in contactul cu discul de aluat de la baza cercului si apasati cu degetul mare pe marginea cercului pentru a se lipi de cerc. Cu degetul aratator apasati la imbinarea dintre banda si disc. Taiati cu ajutorul unui cutit excesul de aluat ce depaseste inaltimea cercului de tarta si bagati forma pentru 2 ore in congelator sau pentru 8 ore in frigidier.
Daca in timp ce prelucrati aluatul simtiti ca devine greu de manevrat si lipicios, este timpul sa va opriti sa sa bagati totul fie in frigider fie inapoi in congelator ca sa ajunga la temperatura potrivita pentru prelucrare - vara chiar este nevoie sa tot bagati aluatul in congelator de mai multe ori pe parcursul operatiunii de aranjare a aluatului in forma.